Sanovnik brat – Šta znači sanjati brata?

Pojam i figura brata oduvek imaju izuzetan značaj u svetu simbola i značenja. Pojam bratske veze je veoma često doživljavan kao najsvetiji, najsnažniji i najcenjeniji oblik ljudskog odnosa. U simboličkom smislu, bratski odnos daleko prevazilazi osnovnu biološku vezu dva ljudska bića; institucija bratimljenja može da objasni mnogo toga.

Pojmovi poput bratstva ili braće po oružju objašnjavaju samu suštinu bratske figure. Brat je onaj koji štiti, koji je veran i koji se žrtvuje. Pojam brata koristimo ne samo da objasnimo vezu između pojedinačnih ljudskih bića, nego i vezu ljudskih zajednica i velikih skupina.

U ljudskoj istoriji, mitologiji i religiji, brat je je uvek imao važnu ulogu. Simbolički se pojam brata vezuje za pojam vernosti, zaštite i žrtvovanja za drugoga, ali i za suprotne vrednosti. Bratstvo je i rivalstvo i prokletstvo. Setimo se samo brojnih istorijskih primera bratoubistva i sukoba među braćom, zarad vlasti i moći. Mit o Kainu i Avelju, Romulu i Remu i drugi slični reflektuju upravo tu fatalnu simboliku figure brata.

Sa druge strane, mnoga su bratstva nastala među ljudima, kako na ličnom, malom i intimnom planu, tako i na velikom. Bilo da je reč o biološkoj braći ili bratstvu zasnovanom na nekim drugim vezama, simbolički, bratska figura ima veliku moć.

Sanovnik sanjarica tumačenje – Šta znači sanjati brata?

Videti brata u snu može da se tumači na više načina, slično kao što je slučaj sa figurom oca ili drugim članovima porodice. U velikom broju slučajeva, način na koji se brat pojavljuje u snu jeste refleksija emocija prema pravom bratu ili osobe koju tako doživljavamo.

Pojava figure brata u snu može da asocira i na postojanje zajednice u koju smo uključeni, odnosno sa kojim imamo čvrste veze, kao i na prijateljske odnose uopšteno. Kada osoba sanja brata, to može da bude refleksija njegove čežnje za bratom, koji nije tu ili ne na drugi način nedostupan za tu osobu.

Takođe, to može da predstavlja i skrivenu želju osobe da bude više poput svog brata. Kada ženska osoba sanja brata, to može da predstavlja njeno otkrivanje ili prihvatanje sopstvenog mučkog animusa, odnosno muškog aspekta ličnosti.

Mlađi ili stariji brat – Kada osoba sanja mlađeg brata, takav san može da predstavlja nostalgiju za vremenom kada je osoba bila mlađa. Takođe može da simbolizuje i zaštitničku prirodu osobe koja sanja. Ukoliko osoba sanja starijeg brata, takav san može da simbolizuje potencijal sazrevanja osobe i njen uzor u pogledu napretka i razvoja ličnosti.

Brat u nevolji – Kada osoba sanja da se njen brat nalazi u nekoj neprilici, to može da simbolizuje teškoće u realnom odnosu sa bratom. Takav san može da znači da neka situacija ugrožava odnos sa bratom. Alternativno, takav san na dubljem nivou može da bude projekcija sopstvenih strahova ili problema na figuru brata. Na nesvesnom nivou, ljudima je ponekada lakše da u snu dožive sopstvenu nevolju kroz iskustvo druge, najčešće bliske osobe, kao što su brat ili najbolji prijatelj. Ako nečiji brat umire u snu, to takođe može da bude refleksija lošeg odnosa sa bratom, ali i nagoveštaj puštanja nekog aspekta sopstvene ličnosti ili navika koje nam više nisu od koristi.

Sponzorisano:
Loading...