Sanovnik brod – Šta znači sanjati brod?

Od kada je osmislio i konstruisao prvi brod, čovek je ta njega vezao brojna verovanja i običaje. Brodovi su, pre ili kasnije, postali važno sredstvo transporta različitih naroda širom sveta, ali i daleko više od toga. Osim kao vozilo vodenih puteva, brodovi su prisutni i kao važan element i motiv brojnih legendi i priča širom sveta.

Oni imaju snažnu simboliku, kako u narodnim verovanjima, tako i književnosti, poeziji i umetnosti bilo koje vrste. Ne samo da su brodovi simbol sami po sebi, nego su i oni natovareni brojnim simbolima, značenjima i sujeverjem.

Brodovi su čoveku otkrili nove svetove i nova prostranstva. Oni su simbol otkrića, napretka i putovanja po svetu i kroz život. Često se nađu kao metafora koja u umetnosti ili duhovnim sferama označava čovekov sudbinski put. Brodovi su i simbol savladavanja velikih prepreka i ostvarenja važnih, životnih ciljeva.

Na kraju krajeva, oni su omogućili čoveku da na izvestan način obuzda prelepa i opasna vodena prostranstva i pobedi tajanstvene sile koje obitavaju u dubinama mora, okeana i reka. Čovek je brodu udahnuo život, a brod je zauzvrat pomogao čoveku da pronađe svoj put ka dalekim horizontima i novim, fantastičnim zemljama.

Sanovnik sanjarica tumačenje sna – Šta znači sanjati brod?

Budući da je brod univerzalni simbol putovanja, u realnom i prenesenom značenju pojma puta i čovekovog kretanja, sanjati brod uopšteno može da se protumači kao nagoveštaj nekog stvarnog puta ili nekog vida pokretanja u simboličkom smislu. Brod u snu je obično povezan sa čovekovim emocijama i načinom na koji se sa njima nosi. U tom smislu, brod može da znači da je osoba podigla svoja jedra i spremno se zaputila kao ostvarenju svojih ideja, planova i ciljeva.

Takođe, brod može da znači da smo na dobrom putu da savladamo životne prepreke i zakoračimo u neko novo poglavlje svoje sudbine. Ne kaže se uzalud da čovek treba da ‘prebrodi’ teške trenutke u životu. Brod u snu je simbol spasenja, otkrivanja i sudbinskog puta. Naravno, sve zavisi od toga kako je brod viđen u snu.

Ploviti brodom – Plovidba brodom u snu jeste refleksija plovidbe kroz život i plovidbe talasima sopstvenih emocija. Ukoliko osoba sanja da plovi mirno preko velikih vodenih prostranstava, to znači da uspeva da se održi iznad emocionalnih vrtloga u realnom životu i nastavi svoj put ka cilju ili željama. Ako je more uzburkano, to je refleksija emotivne bure sa kojom se osoba nosi i u stvarnosti, osećanja besa, konflikta unutar sopstvene ličnosti i slično.

Brodolom – Kada osoba sanja da je doživela brodolom, to označava stvarni ili nesvesni emotivni slom, kao i nemogućnost ili teškoće u iskazivanju ličnih osećanja. Takođe, brodolom u snu može da znači da je osoba spremna da se suoči sa problemima koji su do tada obitavali u njenoj podsvesti, odnosno da je takvo suočavanje neizbežno. Brod koji tone ili označava gubitak kontrole nad emocijama.

Napustiti brod – Snovi u kojima osoba napušta brod, beži ili skače sa njega su dosta česti u situacijama kada ljudi dolaze u situaciju da nekoga ili nešto u svom životu treba da puste ili napuste. To se posebno odnosi na emotivno snažnu vezanost osobe za nešto i osećanja koja je zadržavaju. Takođe, napustiti brod u snu može da predstavlja ilustraciju velike i konačne promene u bilo kom životnom aspektu.

Sponzorisano:
Loading...