Sanovnik hleb – Šta znači sanjati hleb?

Hleb je jedna od najstarijih oblika hrane koju je čovek sam pripremio. Čitav proces pravljenja i jedenja hleba je širom sveta prožet značenjima i bogatom simbolikom. Hleb se uvek poistovećuje sa čovekovom nasušnom potrebom, smatra se nečime što čoveku daje snagu, energiju, pa i sam život.

Hleb ima višeznačnu vrednost, a u našim krajevima je posebno cenjen. Pobrojati sve vrste hleba u svim ljudskim kulturama bilo bi gotovo nemoguće. Hleb, tako prosta i laka hrana, veoma često ima jaku magijsku, ritualnu i religijsku vrednost.

Hleb se poistovećuje sa porodičnim vrednostima, obiljem, harmonijom, slavljem, razvojem i blagostanjem. Hleb, iako tako jednostavan i jeftin za umesiti, predstavlja pravu svetinju u mnogim narodima.

Podsetimo se da se u hrišćanstvu vernici pričešćuju hlebom i vinom, kao supstitucijom za telo i krv Hristovu. U našem narodu je simbolika i kultura hleba veoma prisutna, pa tako imamo česnicu, slavski kolač, kumovsku pogaču i još mnoge druge. Gotovo nijedan veliki praznik ili običaj narodne tradicije u našem narodu ne mogu da prođe bez posebne obredne vrste hleba.

Sanovnik sanjarica tumačenje sna– Šta znači sanjati hleb?

Hleb, kao osnovna i životvorna tvar, te predmet izuzetnog religijskog i simboličkog značaja, u snu može da označava razne stvari. Sam po sebi, on simbolizuje blagostanje, dobru, bogatu i svetlu budućnost, kao simbol prisustva hrane i obilja.

Videti hleb u snu je dobar znak, naravno, ukoliko je hleb prisutan u pozitivnom kontekstu. Način na koji je hleb viđen u snu poručuje i različita značenja samog sna.

Svež hleb – kada sanjamo svež, tek ispečen i mirisan hleb, takav san obično izaziva pozitivnu emociju. On može da znači da se osoba koja sanja nalazi na pomolu nove ideje ili da će njeni planovi biti ostvareni, da će u nekoj situaciji odreagovati na pravi način ili steći potrebne veštine za nešto. Sveže pečen hleb u snu je metafora za uspešno završavanje neke radnje, nagrađeni trud i strpljenje.

Jesti hleb – Kada osoba sanja da jede hleb, to može da znači da preispituje svoje najdublje stavove i uverenja, da samu sebe izjeda sumnjom i nesigurnošću. Alternativno, takav san može da znači da osoba uživa zasluženi uspeh i da je na pravi način nagrađena za svoja postignuća.

Gomila hleba – Kada osoba sanja veliku količinu hleba ili gomila hleb, to može da reflektuje njenu potisnutu brigu vezanu za sopstveno materijalno i finansijsko stanje. Osoba u snu pokušava da na neki način obezbedi zalihe, kako ne bi ostala bez dovoljno sredstava u budućnosti. Možda se u stvarnosti upušta u neki riskantan poduhvat ili strahuje od gubitka u nekom drugom smislu, na primer emotivnog gubitka.

Mesiti hleb – Kada osoba u snu mesi hleb, to može da ukazuje na potencijalne neplanirane troškove. San u kome se mesi hleb znači da treba pažljivije raspolagati sredstvima, ali i da treba ovladati veštinama koje će nam pomoći da budemo uspešni i samostalni.

Mrvice hleba – Kada osoba sanja mrvice hleba, pogotovo ukoliko ih u snu skuplja, takav san poručuje da je pred njom put velikog truda i strpljenja ka ostvarenju želja i ciljeva. Takav san upozorava da osoba treba da bude strpljiva i posvećena onome što radi, odnosno da treba da unapređuje svoje veštine i pažljivo dela.

Sponzorisano:
Loading...