Sanovnik hrana – Šta znači sanjati hranu?

Hrana je ono bez čega ne možemo. Da bi preživeo, čovek mora da jede. Način na koji se hrana konzumira, dobavlja i sprema je uvek kulturno uslovljen, pa zbog toga sama hrana ima veliku simboliku. U kulturnom i simboličkom smislu, hrana je daleko više od proste biološke potrebe organizma.

Hrana zahteva određenu ritualnost i ceremonijalnost, počev od intimnog okruženja, pa sve do velikog društvenog plana. Narodi širom sveta se razlikuju po tome kakvu hranu jedu, kako je spremaju i serviraju, u kojoj prilici konzumiraju određene namirnice i tako dalje.

Hrana je simbol obilja, opstanka, života, zdravlja i blagostanja, ali i drugih, negativnih aspekta ljudskog ponašanja. Ona može da označava i preterivanje, proždrljivost, raskalašnost, rasipništvo i pohlepu.

Hrana je tabuisana na milion načina; određene namirnice se u nekim kulturama smatraju svetim, a gotovo svako društvo ima svoje obredne i tradicionalne oblike hrane i načine njenog spremanja. Hrana i hranjenje se vezuju za razvoj, život i opstanak. Hrana je nešto što ljude zbližava i razdvaja i ono prvo što je novom ljudskom biću neophodno da poraste i razvija se.

Sanovnik sanjarica tumačenje sna – Šta znači sanjati hranu?

Hrana u snu je obično pozitivan znak, ali tumačenje zavisi od toga kako je hrana u snu viđena, da li je zdrava, da li je ispravna, da li je ima dovoljno i tako dalje.

Različite vrste hrane mogu da poručuju i različita značenja u snu, pa tako, na primer, voće simbolizuje senzualnost i slatkoću života, meso predstavlja iskonske, animalističke nagone, a povrće simbolizuje zdravlje, snagu i fizičku sposobnost. Posebna hrana takođe može da ukazuje na određene aspekte ličnosti, na emocije i slično.

Obilje hrane – Obilje hrane predstavlja simbol blagostanja, porodične harmonije i uspeha u životu. Ako je hrana lepo spremljena, ukusna i ima je dovoljno, ali ne previše, to znači da je osoba koja sanja svoj život dovela u ravnotežu, da je zadovoljna svojim uspesima i sposobna da brine o sebi i svojoj porodici. Alternativno, obilje hrane nekada predstavlja i refleksiju potrebe za materijalnim sredstvima, odnosno realni nedostatak istih.

Previše hrane – Previše hrane u snu i prežderavanje simbolizuju rasipništvo i neumerenost. To može da bude refleksija emocija koje osoba ne želi da sputava, kao i njeno previše opušteno i bezbrižno ponašanje. Sa druge strane, takav san može da reflektuje realnu potrebu za materijalnim stvarima, posebno kada se osoba u stvarnosti nalazi u finansijskim problemima. Alternativno, previše hrane može da bude predznak nepovoljnog perioda u materijalnom smislu,, te je gomilanje hrane u snu refleksija potrebe za obezbeđivanjem pred takvom situacijom na javi.

Nemati hrane – Kada neko sanja da je gladan i da nema dovoljno hrane, to znači da mu i na javi verovatno nedostaju neke osnovne životne stvari, a pre svega u emotivnom smislu. To može da znači da se osoba oseća zanemarenom i da je ‘gladna’ nečije pažnje.

Pokvarena i neukusna hrana – Kada osoba sanja pokvarenu hranu, a pogotovo ako je u snu jede, to znači da se nalazi u nezdravom okruženju u realnom životu. Jesti hranu koja ima loš ukus, koja ne valja ili ne prija snevaču simbolizuje njeno emocionalno nezadovoljstvo. Često loša iskustva u životu opisujemo ‘gorčinom’, pa tako neprijatna hrana u snu može da se poveže sa negativnim emocijama na javi.

Sponzorisano:
Loading...