Sanovnik kosa – Šta znači sanjati kosu?

Kosa je jedna od najreprezentativnijih individualnih čovekovih karakteristika. Ženska kosa, muška brada, frizura, boja kose, malje na ljudskom telu, sve ovepojednosti igraju važnu ulogu u društvenim okolnostima. Od kada je sveta i veka, čovek je nastojao da svoju kosu, bradu i brkove udesi po poslednjoj modi, poruči neki određeni stav, svoj stalež, klasu i tako dalje.

Duga, prelepa kosa kod dama, oduvek je cenjena kao znak glamura, stila, negovanosti i lepote. Na starim mozaicima, freskama, slikama, posuđu i drugim materijalnim ostacima drevnih civilizacija, uvek ćete naići na bar nekoliko scena žena koje se ulepšavaju, češljaju svoje duge kose i na određeni način ih ukrašavaju i sređuju. Isto tako, muška kosa, brada i brkovi su tokom istorije dobijali najrazličitije oblike i trendove.

Simbolika kose

Kosa je tokom istorije oduvek bila jedan od najsnažnijih simbola ženstvenosti, lepote i nesputane ženske slobode. Brojne popularne legende, priče i bajke govore o junakinjama, vilama i damama dugih, čarobnih pletenica i lepršavih slapova kose. Ženske frizure su tokom vekova poprimale razne oblike i značenja; u biblijskim tekstovima bogata, raskošna ženska kosa je dar ženi, ne samo kao simbol njene lepote i ženstvenosti, već i svojevrsni ‘pokrivač’ za njeno telo.

Takođe, u istim spisima se žene sa obrijanim glavama smatraju nedostojnim, pa čak i bogohulnim. Modernija istorija borbe za ženska prava, skratila je ženske frizure, kao simbol preuzimanja kontrole žena nad sopstvenim identitetom, seksualnošću i moćima. One nisu više pokorne domaćice, urednih frizura i raskošnih lokni, već su njihove kose ošišane do ivice brade, u jednostavnu, strogu bob frizuru.

To su samo neki osvrti na simboliku ženske kose tokom istorije. Kada je reč o muškarcima, takođe ima mnogo priča i verovanja o moći koja se krije u kosi. Čuvena legenda o Samsonu i Dalili upravo svedoči o verovanju o snazi i moći kose; sva Snaga neustrašivog Samsona krila se u njegovoj bujnoj kosi. Strašni spartanski ratnici su bili poznati po negovanju i češljanju svojih dugih, raskošnih kosa.

Razni narodi i razni običaji širom sveta evezani su za kosu i oblikovanje kose. Šišanje i brijanje glave često su bile kaznene mere u raznim ljudskim zajednicama. Priča o kosi ima mnogo, a njene čarobne moći i snažna simbolika su nesumnjive.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati kosu?

Kosa je oduvek imala snažnu simboliku, prepunu najrazličitijih značenja, u zavisnosti od načina na koji se ona nosi, sređuje, kako izgleda i tako dalje. Kosa u snu može da znači mnogo toga. Snovi koji su vezani za kosu u najvećoj meri se vezuju za soživljaj sopstvene ličnosti i samopredstavljanja u javnosti. Pošto je kosa svakako nešto što ćemo lako uočiti na nekoj osobi, ovo objašnjenje je sasvim jasno.

Takođe, kao simbol lepote i ženstvenosti, kosa u snu se često može povezati sa seksualnošću i načinom njenog doživljavanja ili predstavljanja. Kao i u stvarnom životu, promena vezana za kosu u snu jeste znak neke individualne, lične promene shvatanja, poimanja ličnih vrednosti i slike o sebi. Sanjarica odnosno sanovnik ovakav san analizira na sledeće načine…

Duga kosa – Sanjati da vam je kosa duga može da ima različita značenja. Imati dugačku i raskošnu kosu u snu se povezuje sa slobodom, prepuštanjem i ženskim prijateljstvima. Dugačka kosa je takođe često simbol vezan za gubitak ili sticanje novca. Ako siromašna osoba sanja da ima dugu kosu, to može da znači da će u budućnosti pozajmiti novac da plati svoje dugove i troškove. Kada sanjate da je kosa glatka i ravna, duža nego u stvarnosti, to znači da novac osobe za koju radite biti na neki način protraćen ili izgubljen.

Kovrdžava kosa – Kada se inače ravna kosa u snu kovrdža, to je znak napretka i dobijanja neke počasti. Obrnuto, kada se kovrdžava kosa u snu ispravlja, to znači poniženje ili gubitak određenog statusa. Kada neko sanja da ima kovrdžavu kosu, to znači da mu sleduju pohvala i poštovanje od strane nadređenog.

Pletenice – Uplitanje kose u snovima može imati specifična značenja. Kada ženska osoba sanja da upliće svoju kosu u pletenice, to je dobar predznak; on upućuje na to da će odeđena suma novca biti sačuvana ili dobro uložena. Sa druge strane, kada siromašna osoba sanja da upliće kosu, to može da upućuje na nedaća i poteškoće u životu. Ako osoba sanja da mu je kosa dovoljnu dugačka tako da može da je uplete kao bradu ili u bradu, to označava postojanje dugova.

Skraćivanje kose – Šišanje kose je obično znak neke individualne promene. Ono upućuje na donošenje zrelih odluka i promene ličnosti. Ako sanjamo da je kosa agresivno i iznenada skraćena, to upućuje na odsečnu i jasno nameravanu promenu u načinu razmišljanja i doživljaja sebe. Skraćivanje kosese obično povezuje sa udaljavanjem ili odbacivanjem stvari, mišljenja i stavova koji nam se više ne sviđaju ili ne prijaju. U pojedinim slučajevima, šišanje može da upućuje na potiskivanje i odbacivanje spostvene seksualnosti, čulnih i telesnih zadovoljstava.

Češljanje i friziranje – Snovi o češljanju kose povezuju se sa dovođenjem sopstvenih misli i stavova u red. Baš kao što u snu kosu pažljivi sređujemo i razmršavamu uz pomoć češlja, tako naše misli dobijaju sopstveni red i dolaze u ravnotežu. Ako sanjamo da se kosa češlja grubo i agresivno, poruka je ista, ali snažnijeg intenziteta. Ona znači da nam je potrebno sređivanje misli, oslobađanje od emocionalnih dilema ili dilema vezanih za ljubavnu vezu. Kada sanjamo da menjamo frizuru, to je uvek povezano sa promenom slike o sebi i doživljaju sopstvenog bića.

Frizer i frizerski salon – Sanjati odlazak kod frizera upućuje na vaš negativan stav prema sopstvenom životu, odnosno znak da nešto treba promeniti na bolje. Sanjati da ste kod frizera znači da je došlo za promene u pristupu prema životu i sopstvenoj ličnosti; to znači da ste na putu da stvorite nove situacije i okolnosti u realnom životu.

Sponzorisano:
Loading...