Sanovnik mačka – Šta znači sanjati mačku?

Mistične i elegantne, mačke su se odvajkada smatrale čudesnim bićima i bile povezivane sa onostranim; često se verovalo da su mačke otelotvorenje natprirodnih sila i da poseduju posebne moći. Fascinacija gracioznim mačkama seže daleko u prošlost.

Tokom vekova ljudske civilizacije, one su doživljavane na razne načine. U nekim krajevima sveta mačke se smatraju opasnim stovrenjima, koja nose negativan predznak, dok su u drugim obožavane i uzdizane do pijedestela božanskog sveta.

Elegentna i mistična mačka

Svi znamo koliko su drevni Egipćani obožavali njeno veličanstvo Mačku. U drevnoj egipatskoj mitologiji bar dva božanstva imaju lik mačke, Bastet, boginja-mačka i Bast, boginja-lavica. Obe su, zapravo, oblik istog božanstva. Mačka je u starom Egiptu poštovana kao zaštitnica ljudi i njihovih domova. Bast je bila boginja ratnica, dok je Bastet, u obliku obične mačke, bila upravo zaštitničko božanstvo.

U drevnoj Kini, na primer, postoji mnogo različitih verovanja o mačkama. U jednoj tako velikoj zemlji i značenje mačke menja se sa geografskom širinom. Na severu Kine mačke su cenjene se zbog svojih neverovatnih lovačkih veština, dok se na jugu smatraju lenjim i beskorisnim. Zanimljiva kineska legenda kaže da su bogovi svet najpre podarili mačkama i prepustili im da vladaju ljudima i ostalim bićima. Mačke su tada imale i moć govora.

Međutim, mačke su radije provodile dane igrajući se na travnatim proplanicima, među laticama trešnjinog cveta. Bogovi su ih nekoliko puta opominjali, no mačke su se radije prepuštale sopstvenom uživanju, ne mareći za svet. Tako su bogovi na kraju dar govora oduzeli mačkama i dali ga ljudima, novim vladarima sveta. Mačke nisu bile nimalo uznemirene zbog takve odluke i nastavile su svoj samodovoljan bezbrižni život, do današnjeg dana.

U našim krajevima, mačka je, istima, cenjena kao dobar lovac i zaštitnik doma; svako seosko domaćinstvo sasvim sigurno ima bar jednu mačku koja čuva kuću od miševa, pacova i ostalih štetočina.

Međutim, one su isto tako povezivane sa opasnim natprirodnim silama. Jedno od narodnih verovanja naše zemlje kaže da su mačke zapravo inkarnacija veštica, drekavaca i ostalih mračnih sila. Crna mačka se u ovim krajevima još uvek smatra ošim predznakom, čak i u urbanim sredinama.

No, ipak je mnogo onih koji vole ova divna, graciozna bića. U svakom slučaju, mačke su uvek povezivane sa misticizmom i tajnim svetovima koji se kriju iza njihovih opčinjavajućih očiju.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati mačku?

Budući da mačke generalno imaju veoma snažnu simboliku, sanjanje mačke takođe može da se tumači na razne načine. Generalno, snovi o mačkama su snovi vezani za kreativnost, nezavisnost, moć i (žensku) seksualnost.

Takođe, sanjati mačku može da bude znak dobre ili loše sreće, uglavnom u zavisnosti od lične naklonosto snevača prema ovim neverovatnim životinjama. Sanajanje mačke se nekada povezuje sa izdajom, sa osobama koje su ‘mačkaste’, u negativnoj konotacija mačaka kao opasnih i samozadovoljnih, pa i sebičnih bića.

Mačke su često povezivane sa simbolikom ženstvenosti, postanka ženom i ženskom moći; to je još jedna od zaostavština srednjevekovnih verovanja prema kojima su mačke povezivane sa vešticama i smatrane opasnim. Sanjati mačku, u tom kontektsu, može da znači da se suočavate sa nesigurnostima vezanim za vašu žensku stranu.

Sve zavisi od toga kako doživljavate mačke u realnom životu. Sasvim ločično, osobe koje vole mačke, smatraće snove o njima dobrim predznakom, kao i obrnuto. Da bismo bolje razumeli određene snove o mačkama, pogledajmo kako se pojedinačni snovi mogu protumačiti a u tome će nam pomoći tradicionalna sanjarica odnosno sanovnik.

Bela mačka – Sanjati belu mačku se nekada tumači kao predznak ljubavi, dok se u drugim tumačenjima može povezati sa dolaskom teških vremena. Zanimljivo verovanje drevnih Kineza smatra da su bele mačke kradljivci mesečevih zraka, ćudljiva i magična bića.

Crna mačka – Crna mačaka u snu se povezuje sa strahovima vezanim za donošenje važnih odluka posredstvom sopstvene inzuicije. Kako su crne mačke često povezivane sa onostranim, one mogu da simbolizuju i prisustvo pretnje i neprijatnosti u vašem životu. No, crne mačke nisu uvek loš predznak; u Britaniji su, recimo, simbol sreće. Ako su za vas lično crne mačke čarobna i neodoljiva bića, onda nikako ne mogu biti loš predznak i obrnuto.

Identične mačke – Sanjati dve potpuno iste mačke znači da morate pronaći ravnotežu između vaših ličnih potreba i potreba drugih; porodice, okruženja na poslu, prijatelja i tako dalje. Ovaj san poručuje da ne treba da zapostavite sopstvene želje i potrebe zarad drugih, već da trebada pronađete zlatnu sredinu.

Mačići – Mačići su univerzalni simbol čistote i nevonosti, bez obzira na to da li ste ljubitelj mačaka ili ne. Neodoljivi, čupavi i nežni mačići upućuju na nežnost i ljubav, no sanjati mače ili mačiće može da bude znak da vam je potrebna samostalnost, dnosno da ste spremni da više ne budete ‘mače’ i konačno preuzmete svoj život u sopstvene ruke. Mačići tako mogu da budu simbol ličnog sazrevanja i razvoja. U svakom slučaju, mače je dobar predznak.

Besna mačka – Besna, razjarena mačka, koja vas grebe, grze i napada simbol je vašeg straha da previše uzimate od drugih ljudi, a ne uzvraćate istom merom. Takođe, ovakava neprijatan san može da bude i znak da nešto što ste planirali nikako ne ide po vašoj želji, frustrira vas i čini uznemirenim.  Ako sanjate san u kom vas mačka samo grebe, to može da znači da se osećate ugroženim, da su vaš integritet i reputacija na neki način pokolebani i dovedeni u opasnost.

Mačka u opasnosti – Sa druge strane, sanjati mačku koja je nestala može da znači da preispitujete odluku da se nečemu prepustite i skrasite; posebno ukoliko u snu ne možete da pronađete mačku, a tražite je. To može da znači da doslovno ne želite da budete sputani na bilo kakav način. Ako sanjate mačku u opasnosti i spašavate je, to znači da uspešno (ponovo) izgrađujete sopstveno samopouzdanje i moć. Ako sanjate da ste spasili izgubljenu i uplašenu mačku ili mače, to može da uputi na vašu želju da pomognete drugima i uputite ih na pravi put.

Sponzorisano:
Loading...