Sanovnik more – Šta znači sanjati more?

Mnoge svetske kulture i narodi imali su svoja morska božanstva, tokom vekova ljudske istorije. Čovek je oduvek imao potrebu da silu prirode i prirodnih pojava objasni uz pomoć magijskih sila i božanskoh entiteta.

Morske dubine i talasi su krcati simbolima i mističnim značenjima. Mora i okeani su oduvek doživljavani kao tajanstvene i moćne sile, kojima čovek ne može da upravlja.

More je oduvek imalo izuzetno važnu ulogu u ljudskoj kulturi i religiji; shvatanja i doživljaji mora i okeana variraju između potpuno suprotnih iskustava.

More se smatra divljim i spokojnim, prelepim i strašnim. Ljudska percepcija mora može da se pronađe u svim formama čovekovog izražavanja, od drevnih slikovnih prikaza, preko likovne umetnosti generalno, preko literature i muzike, do pozorišta i filmskog platna.

Mitologija i simbolika mora

More je, u simboličkom smislu, doživljavano na razne načine, u zavisnosti od određene kulturne sredine i realnih iskustava ljudi sa morem. Često se ono smatra opasnom i neprijateljskom sredinom, naseljenom strašnim morskim bićima i čudovištima. Biblijski Levijatan, nordijski Kraken i japanska Izonade samo su neka od popularnih mitoloških opasnih stanovnika morskih dubina. Prelepe morske sirene takođe su bića koja u svojoj prirodi kriju mračnu stranu; one mame mornare svojom pesmom i lepim likom, da se nasuču na morske grebene i nikada više ne vrate kući.

U grčkoj mitologiji, čitav panteon je posvećen morskim božanstvima i drugim fantastičnim bićima. Posejdon, Triton i Nereide, morske nimfe, neka su od najpoznatijih grčkih morskih božanstava. Druge morske skupine božanstava možemo pronaći u ostalim svetskim narodnim vrovanjima i mitovima; rimski neptun, nordijski Aegir i Njord, eskimska boginja Sedna i drugi mitološki likovi sve su vladari i stanovnici morskih dubina i obala kojima treba udovoljiti kako bi se obezbedila naklonost mora za određeni poduhvat, putovanje i slično. More kao takvo, uvek je povezivano sa silama van ljudskog domašaja. More je moćno, pogledom neobuhvatno prostranstvo koje je vekovima izazivalo čovekovo divljenje, obožavanje i strahopoštovanje.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati more?

Kako su moru oduvek pridavana tajanstvena značenja, koja potiču od ljudske nemogućnosti da njime ovlada i u potpunosti ga spozna, snovi o moru često se tumače kao snovi vezani za našu podstvest i čudesnu dimenziju između svesnog i nesvesnog. Kao što je slučaj sa svim vodenim simbolima, snovi o moru su takođe čvrsto vezani za tumačenje emocija.

Takođe, snovi o moru su povezani sa ličnom percepcijom i razumevanjem određenih stvari, situacija i događaja. Morska voda u snu može da bude znak da u realnom životu postoji nešto što treba jasnije da vidimo.

Bez obzira na generalnu predstavu mora kao nečega prostranog, nedokučivog i opasnog, snovi o moru mogu da budu jako dobar predznak. Generalno, voda je obično smatrana simbolom pročišćenja, pa tako i morska voda, posebno zbog njenog prostranstva i čistote. U tom smislu more u snu može da ukazuje na nadu i novi pogled na svet; takav san upućuje na pozitivan ishod situacije u kojoj se snevač nalazi, bez obzira koliko ona bila teška ili komplikovana.

Nemirno more – Morska oluja, nemirno more ili okean u snu su odraz emocija osobe koja sanja. Kao što je mirno i spokojno more odraz stabilnosti, pročišćenja i slobode, nemirno more ukazuje na emocionalnu uzburkanost i nestabilnost. Takav san zapravo ima pozitivno značenje, u smislu da pokazuje da ulažete sve što možete da upravljate svojim životom i dovedete ga u ravnotežu.

Biti izgubljen na moru – Snovi u kojima je osoba koja sanja izgubljena na morskoj pučini, bez izgleda da pronađe put govore o njenoj trenutnoj neizvesnoj poziciji u životu. Ovakav san poručuje da osoba luta u životu, bez nekog posebnog cilja ili svrhe. Takođe, može da predstavlja i preokupiranost emocijama, koje ne dozvoljavaju osobi da uspostavi određeni pravac u životu.

Morske školjke – Sanjanje morskih školjki simbolizuje sigurnost i zaštitu, uglavnom u smislu sopstvenog ograđivanja od spoljnih uzroka. San o školjkama upućuje da osoba štiti sebe od moguće emocionalne povrede, zatvarajući se u sopstvenu ‘školjku’. Ovakav san ukazuje da osoba ne pokazuje svoju pravu stranu i osećanja u realnom životu. San o školjci ukazuje da osoba štiteći sebe od negativnih emocija i sama postaje odbojna i zatvorena za druge ljude i osećanja.

Morski galebovi – Sanjati galebove označava želju osobe koja sanja da pobegne od obaveza, zahteva i problema u stvarnom životu. Takođe, ovakav san može da znači da uzalud traćite svoje potencijale i neupotrebljene veštine. Alternativno, galebovi mogu predstavljati snagu i sposobnost osobe da se nosi sa životnim promenama uz samilost i razumevanje.

Morska bolest – Sanjati da patite od morske bolesti upućuje da imate osećanja koja as vuku u negativnom pravcu i opterećuju vas. Ovaj san znači da treba da se oslobodite tog tereta.

Okean – Snovi o okeanu takođe spadaju u istu grupu sa snovima o moru. Oni reflektuju stanje vaših emocija, upućuju na duhovno čišćenje, ponovno rođenje i spokoj. Prostranstva okeana u snu upućuju na to da se osećate slobodno i na pravom putu da ostvarite svoje želje. Ukoliko sanjate da plovite preko okeana, to može da označava vaš dobar put kao novim slobodama i nezavisnosti.

Sponzorisano:
Loading...