Sanovnik novac – Šta znači sanjati novac?

O značenju i simbolici novca, kako na javi, tako i u snu, mogu se pisati enciklopedije. Novac je danas prevazišao sve granice sistema vrednovanja i živi svoj zaseban život.

Bez novca, svet kakav jeste, brzo bi bio doveden u stanje haosa i anarhije. Oko novca se okreće svet, kako kaže onaj čuveni stih iz evergrin mjuzikla „Kabare“. Tokom vekova ljudske istorije, novac je na svom dugom putu poprimao različite oblike i vrednosti.

U zavisnosti od trenutnog ekonomskog stanja u određenim krajevima sveta i periodima ljudske civilizacije, novac je dobijao i gubio na značaju i menjao formu. Od malenih, egzotičnih školjki, preko raznih drugih predmeta, pločica, poluga i drugih oblika, sve do kovanica i papirnog novca, novac u najširem smislu je zavladao našom planetom.

Čarobna moć novca

Čudesna moć novca je zaslužna i za njegovu simboliku. Sam po sebi, novac je simboličan. Novac je ponekad istinski simbolična nagrada ili priznanje; u nekim egzotičnim kulturama, zapadnjački novac kakav mi i danas koristimo, bio je čak upotrebljavan kao ritualni predmet, a ne kao sredstvo plaćanja.

Postoje brojni kolekcionari novca, koji više nema platežnu vrednost, ali su njegova kulturološka i simbolička moć veoma snažni. Zlatni dukati na odeći, na uniformama, elementima svadbenih odevnih predmeta i tako dalje, simbol su dobre sreće i ritualni elementi, namenjeni obezbeđivanju blagostanja, bogatsva i spokojne budućnosti.

Simbolizam novca je mnogostruk. Novac je, istovremeno, ljudsko najveće blago i najveća čovekova propast. Žudnja za novcem ponekad prerasta u nešto čudovišno i menja ljudsko biće iz same srži. Nedostatak novca ljude čini nesrećnim i ubogim. Ni previše ni premalo novca nikada nisu dobri.

Pravo je umeće ovladati moći novca, obezbeđivati ga u dovoljnim količinama i ne potpasti pod njegove čini. Novac je moćan. Kao sredstvo plaćanja, kao simbol i kao apstraktna vrednost.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati novac?

Sigurno vam se bar nekad u životu desilo da nađete novčić i gotovo kao po navici zamislite želju i bacite ga preko svojih leđa, što dalje, tako da ne čujete gde je pao. Sigurno ste nailazili i na razne fontane ili druga mesta gde se sitan novac ubacuje ‘za sreću’. Mnogo je sličnih običaja vezanih za novac i njegova tajanstvena značenja. Sanjanje novca je posebna kategorija snova, budući da je novac danas jedna od esencijalnih stvari koje čine život civilizovanog društva.

Sanjanje novca najčešće poručuje da je osoba koja sanja nadomak uspeha ili bogatsva, no da je ono izvan njegovog ili njenog domašaja. Novac u snu predstavlja samopouzdanje, pojam o sopstvenoj vrednosti, uspehe i vrednovanje uopšteno. Sanjanje novca u određenoj količini i kontekstu obično je vezano za sopstveno vrednovanje; ono može da ukaže koliko snevač sebe ceni i kako generalno doživljava sebe.

Takođe, snovi o novcu mogu da budu povezani sa odnosom prema ljubavi. Novac se često tumači i kao simbol seksualnosti i moći. Potraga za novcem u snu najčešće reflektuje realnu potragu za ljubavlju ili moći. Evo kako sanjarica vidi ovaj san…

Dobijanje novca –  Osvajanje novca obično je pozitivan predznak i upućuje na sreću u realnom životu. Ovakav san može da upućuje na to da vas u bidućnosti očekuje uspeh u vidu sredstava ili pozicije, dobijeni neočekivanim ili iznenađujućim putem.

Gubitak novca – Ako sanjate da ste izgubili novac, to može da označava gubitak ambicije, moći i samopoštovanja. Možda se u realnom životu suočavate sa stvarima koje vas čine nesrećnim i crpe vašu životnu energiju, utiču na vašu volju i motivaciju. Takav san takođe može da sugeriše osećanje ranjivosti, slabosti i nemoći u realnom životu.

Nalaženje novca – Sanjati pronalazak novca simbolizuje otpuštanje negativne energije i tereta koji vas muči. Takav san je znak da imate moć da svoj život učinite boljim i srećnijim. Takođe, san o pronalasku novca upućuje i na mogućnost da postanete svesnija i sposobnija osoba generalno. Osim toga, snovi o pronalasku novca često mogu da simbolizuju uklanjanje određene prepreke u žiotu i moć da uradite ono što želite.

Trošenje novca – Snovi vezani za trošenje ili davanje novca su analogni davanju ljubavi. Oni mogu da označavaju potragu za ljubavlju. Ako sanjate kako druge osobe daju ili troše novac, to može da znači da se osećate zapostavljeno, odbačeno i ignorisano u vašem okruženju. Možda osoba do koje vam je na neki način stalo vam ne pridaje poseban značaj ili ne obraća pažnju na vas. Sa druge strane, ako sanjate da gomilate novac, to je znak lične nesigurnosti i sebičluka.

Krađa novca – Sanjati krađu novca upućuje na prisustvo određene pretnje ili opasnosti. Ovakav san je upozorenje da budete pažljiiji. Drugo tumčenje može da bude potitivan znak da ste konačno dobili ono za šta ste se u životu trudili. Još jedno alternativno značenje snova o krađi novca jeste da odobi koja sanja nedostaje ljubav.

Nemati novca – Snovi vezani za nedostatak novca označavaju strah osobe koja sanja od gubljenja spstvenog značaja i mesta u svetu. Nedostatak novca u snu znači da nemate ono što vam je potrebno da biste ostvarili svoje ciljeve. Ako sanjate da pozajmljujete novac od nekoga, to znči da iscrpljujete sopstvene izvore bilo koje vrste u realnom životu i da previše ulažete u neki poduhvat ili ideju.

Pogrešna svota novca – Ako sanjate da ste dobili određenu svotu novca koja nije očekivana, značenje zavisi od same sume. Ova vrsta snova je povezana sa slikom o sebi i samopouzdanjem. U slučaju da je dobijeni iznos manji od očekivanog, to znači da imate određene probleme vezane za samopouzdanje, da ste nesigurni i ne vrednujete sebe dovoljno. Sa druge strane, kada sanjate da ste dobili svotu veću od nameravane, to je znak vašeg snažnog samopouzdanja i vrednovanja sebe. To znači da se osećate dovoljno značajnim za određene pozicije ili stvari.

Sponzorisano:
Loading...