Sanovnik ogledalo – Šta znači sanjati ogledalo?

Za ogledala su vezana mnoga sujeverja, mnogi običaji, rituali i priče. Ogledala su protkana misterijom i čarolijom; ona izazivaju divljenje, oprez i strahopoštovanje. U mnogim kulturama ogledala su smatrana moćnim magijskim predmetom, koji može da deluje na različite načine. Ogledala su čovekov ‘prozor’ u sopstveni lik i dušu, ali i u neke neistražene, čudesne dimenzije.

Često se vezuju za lošu sreću u crnu magiju, budući da nešto u njima intrigira čovekovu maštu i izaziva izvesnu vrstu straha. U ogledalima se ogledamo i divimo svom liku, ali ono može da odražava i ono što nam se ne dopada, pa i nešto što ne vidimo.

Legende i verovanja vezana za ogledala imaju mnoge forme i višestruku simboliku. Na primer, ogledalo je tajni portal u čudesni svet “Zemlje čuda”, u jednoj od najpoznatijih avanturističkih priča za decu i odrasle. Često se veruje da vampiri i bića sa Druge strane ne mogu da imaju odraz u ogledalu, jer nisu živa.

Razbiti ogledalo se uvek povezuje sa lošom srećom, a u nekim zajednicama i duhovnim učenjima, veruje se da ogledala mogu čoveku da ukradu dušu. Ogledala su i simbol gordosti i narcizma; setimo se samo zavidne Snežanine maćehe ili nesrećnog Narcisa. Ogledala su i simbol raskoši i velelepnosti, jer imaju čarobnu moć da reflektuju i svetlost i blistavilo.

Sanovnik sanjarica tumačenje sna – Šta znači sanjati ogledalo?

Ogledala imaju izraženu simboliku u stvarnom svetu, budući da se smatraju vrlo moćnim i pomalo nedokučivim predmetima. Interesantno je pomenuti da prema spiritualnom sistemu za uređivanje životnog prostora, feng šui-u, ogledala ne treba da stoje u spavaćoj sobi, posebno ne tako da odražavaju krevet spavača.

Veruje se da ona mogu da reflektuju lošu energiju i da ometaju san, pa čak i da izazovu noćne more. Ogledalo u snu, pak, može da se tumači na više načina.

Videti svoj odraz u ogledalu – Kada sanjamo da se gledamo u ogledalu, to može da simbolizuje preispitivanje svog unutrašnjeg Ja. Takođe, odraz može da bude slika nečega što sami želimo da vidimo ili onoga kako bismo voleli da nas drugi vide u stvarnosti. Videti sopstveni odraz u ogledalu može da znači i da radimo na jačanju određenih aspekata sopstvene ličnosti.

Nemati odraz u ogledalu – Kada sanjamo da se gledamo u ogledalu i ne vidimo sopstveni odraz, to ukazuje da gubimo sopstveni identitet i snagu ličnosti. To može da znači da se previše povinujemo drugima, odnosno žrtvujemo sopstvene specifičnosti zarad drugoga ili se osećamo izgubljeno u pogledu svog mesta u svetu ili bilo kog aspekta života. Takav san može da nas uputi da preispitamo sopstvene želje i ono što radimo povodom njihovog ostvarenja.

Razbiti ogledalo – Ako osoba u snu razbije ogledalo, to je simbolički izraz raščišćavanja sa starom slikom o sebi, sopstvenim doživljajem sebe i onoga kako su nas drugi do tada videli. Razbijanje ogledala u snu predstavlja prekid i promenu u drastičnom smislu; na primer, odluka da se iz korena promene neka ponašanja ili navike. Videti razbijeno ogledalo jeste refleksija nedovoljnog samopoštovanja i nesigurnosti u sebe i sopstvenu ličnost.

Zamagljeno ogledalo – Zamagljeno ogledalo u snu predstavlja ličnu konfuziju i neodlučnost u pogledu životnih ciljeva. To znači da osoba sumnja u sebe i preispituje svoj identitet i svoje želje i ciljeve.

Sponzorisano:
Loading...