Sanovnik otac – Šta znači sanjati oca?

Otac je arhetipska figura koja, baš kao i figura majke, ima veoma veliki značaj u ljudskoj kulturi. Figura oca je neizostavna za celovitost ljudske porodice, a porodica je, prema mnogim socio kulturološkim, filozofskim i drugim načinima poimanja stvarnosti, zapravo mikrokosmos ljudske civilizacije.

Očinska figura je veličana kroz vekove i vekove ljudskog postojanja i u mnogim društvima ona ima izuzetni značajnu ulogu. Pojam oca se izjednačava sa pojmom vladara, u onom egzistencijalnom i najpozitivnijem smislu; odnosno, vladarska i pokroviteljska ličnost je uvek asocirana sa pojmom oca. Počev od pradavnih vremena, otac je onaj koji se smatra starateljem i poglavarom, onim koji je zaslužan za sveopšte blagostanje i funkcionisanje porodice. Naravno, uloga majke u raznim kulturama i vremenima takođe ima izuzetnu ulogu i značaj.

Figura oca se povezuje sa vrlo snažnom simbolikom. Ona označava vladavinu, kontrolu, uspostavljanje reda i strukture, mudrost, učenje, zaštitu, podršku i stabilnost.

Takođe, figura oca se povezuje i sa žrtvovanjem zarad dobrobiti porodice, pokroviteljstvom, brigom i patnjom. Otac je onaj koji porodicom upravlja, ali je i štiti; onaj koji će žrtvovati sopstvenu korist i život zarad budućnosti onih o kojima brine.

Simbolički, otac je retko prosto ‘otac’, tata. Od najranijih ljudskih društava, očinska figura jeste i figura ratnika, kralja, radnika, vojnika, gazde, političara i tako dalje. U najprostijem smislu, otac je onaj koji vlada i služi svoju porodicu i zajednicu u kojoj živi.

Sanovnik sanjarica tumačenje ovog sna – Šta znači sanjati oca?

Simbolika oca je nesumnjivo snažna u ljudskim snovima. Sanjati oca može da znači mnogo toga, u zavisnosti u kojem se kontekstu on javlja u snu i koja njegova stvarna i simbolička uloga je naglašena ili dovedena u pitanje. U osnovnom smislu, sanjati oca simbolizuje prisustvo zaštitničkog autoriteta.

U prenesenom smislu, to može da znači da osoba koja sanja treba da se osamostali i više osloni na sopstvene sposobnosti, odnosno da iskorači izvan štita očinske sigurnosti. Realan odnos sa ocem umnogome može da utiče na tumačenje sna o ocu. Vrlo često takav san može da reflektuje i naglasi neke aspekte ličnosti koji su slični onima kod oca osobe koja sanja.

Otac u nevolji  – Kada osoba sanja da je njen otac na neki način sputan ili se nalazi u neprilici, to može da znači da osoba ima problema sa održavanjem sopstvenog autoriteta. To može da znači da je autoritet te osobe ugrožen ili ograničen, kao i da se nalazi u situaciji u kojoj ne ume da pokaže ili održi moć.

Konflikt sa ocem – Kada osoba sanja da na neki način povređuje oca, to je refleksija njene potrebe za bliskošću sa svojim pravim ocem. Takođe, ukoliko je predmet kojim neko udara oca u snu savitljiv i ne povređuje ga, to simbolizuje frustriranost osobe činjenicom da njen otac u stvarnosti ne obraća dovoljno pažnje na nju ili ne pridaje značaja njenim rečima. Kada osoba sanja da je njen otac ljut na nju, to može da simbolizuje podsvesni osećaj krivice za nešto što osoba radi, a zna da se njenom ocu ne dopada. Takođe, takav san može da bude projekcija potisnutog besa prema sopstvenom ocu.

Sponzorisano:
Loading...