Sanovnik pauk – Šta znači sanjati pauka?

Pauk je jedan od najdrevnijih simbola misterije, moći i razvoja. Tajanstveni pak i njegova čarobna mreža dobili su čudesna, magična značenja u nekim pravdavnim vremenima ljudske civilizacije. Pauk, kao duhovna i simbolička životinja, često se povezuje sa stvaranjem, kreativnošću, krojenjem sudbine, strpljenjem i ženskom moći.

Sa druge strane, kao životinja koja je većini ljudi strašna ili odbojna, pauk se često vezuje za našu mračnu stranu, za obskurno i mistično, za negativne aspekte ljudske ličnosti i manipulaciju.

Pauk, generalno, ima dvojako simboličko tumačenje; kao i mnogi drugi stvarni, mitološki ili magijski motivi, on ima svoju tamnu i svetlu stranu. Kao simbol, pauk reflektuje sve aspekte ljdskog života i sudbine.

Tajanstvena simbolika pauka

U mnogim kulturama širom sveta, pauk se povezuje sa stvaranjem i kreativnošću. Pauk je veoma cenjen zbog svoje veštine da isplete mrežu, koja je zapravo pravo čudo organskog inžinjeringa!

Kao spiritualna životinja i lični totem,  pauk pomaže osobi da ostvari svoj kreativni potencijal i ukazuje na veštinu te osobe da stvori najfinije, kompleksne i fantastične kreacije ili ideje.

Kao univerzalni simbol stvaranja, pauk se u mnogim svetskim kulturama, mitologijama i religijama smatra simbolom Majke, odnosno snažne ženske moći. Na primer, u drevnom Egiptu, pauk je korišćen kao simbolička oznaka za Majku Bogova, boginju Neit. U severnoameričkim plemenima, pauk je povezivan sa tvorcem sveta, ali i sa ženskom stvaralačkom energijom.

Kao neverovatno vešt tvorac savršeno dizajnirane i konstruisane mreže, pauk takođe simbolizuje integraciju različitih aspekata čovekovog života. Pauk i njegova mreža u tom smislu označavaju jedinstvo ljudske ličnosti, života, njegovog duha, uma i tela, njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Viđenje pauka u realnom životu često se tumači kao dobar znak, odnosno kao vodič na putu pletenja sopstvene živtne ‘mreže’. U tom smislu, pauk je često srećan znak; kada osoba vidi pauka, to znači da je na dobrom putu da sredi svoj život, baš kao što pauk plete svoju lepu mrežu.

Sa druge strane, pošto pauci često izazivaju nelagodnost i strah kod ljudi, oni se povezuju i sa našom mračnom stranom. Pauk može da predstavlja našu skrivenu, obskurnu stranu ličnosti i naš negativni aspekt. Generalno, pauk se retko tumači kao loš znak, ali može da se nađe i u pomenutom kontekstu, posebno ako izaziva izuzetnu nelagodnost kod određene osobe.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati pauka?

S obzirom da je pauk najčešće povezivan sa stvaralačkom energijom i kreativnošću, snovi o paucima mogu da imaju veze sa budućnošću i kreiranjem sopstvenog života i životnog stila. Savršena paukova mreža započinje u njegovom telu; ona  mu pruža zaštitu, sigurnost i isovremeno ga hrani.

Analogno takvom razumevanju pauka i simbolike pauka, u snu on može da označava životnu ili sudbinsku mrežu snevača. Sanjanje pauka se vezuje za izgradnju sopstvenog životnog puta, napredak na određenom životnom polju i generalno pozitivnim izgledima u budućnosti. Takođe, može da znači da se stvari za vas odvijaju povoljno, no da će im biti potrebno više vremena.

Sa druge strane, pauk je i simbol za strah. Videti pauka u snu može da bude refleksija stvarnog straha ili zabrinutosti za budućnost ili određene životne planove. Pauk u snu može da označava i potrebu osobe da se drži podalje od nekih iskušenja u životu ili da se oseća neprihvaćeno u određenoj sredini.

Takođe, kao univerzalni simbol ženske snage, pauk u snu može da predstavlja i previše zahtevnu majčinsku figuru koja postoji u relalnom životu osobe koja sanja. Sanjarica snove sa paukom tumači na sledeći način…

Paukova mreža – Snovi o paukovoj mreži ili u kojima pauk plete mrežu mogu da upućuju na to da će snevač biti nagrađen za svoj požrtvovan i dugotrajan rad, odnosno da će ostvariti neki cilj na kome je dugo radio. Na primer, može da označava unapređenje na poslu ili uspešno završavanje određenog zadatka. Takođe, pletenje paukove mreže u snu može da bude refleksija veština i kreativnih sposobnosti snevača i potrebe da se oni iskažu. U negativnom kontekstu, videti paukovu mrežu u snu, može da znači da se osećate zarobljeno u nekoj trenutnoj realnoj situaciji ili da vam nešto ili neko u realnom životu crpe energiju. Videti paukova jajašca u mreži upućuju na to da osoba u stvarnom životu ne uspeva da u potpunosti iszrazi svoj potencijal za nešto ili da je na neki način onemogućena da se iskaže.

Pauk koji se penje po zidu – Videti u snu pauka koji se penje po zidu označava želje koje će uskoro piti ostvarene. Ako se u snu pauk spušta sa plafona, takav san se tumači kao znak da osoba ne može da izgebne neki određeni odnos ili kontakt sa nekom osobom. Ako u snu vidite male paukove, odnosno paukove bebe, to je znak nove ili skorije veze.

Ujed pauka – Ako sanjate da vas je pauk ujeo, takav san upućuje na konflikt sa majčinskom ili nekom drugom dominantnom ženskom figurom u vašem životu. San može da bude refleksija realne situacije u kojoj ženska figura pokušava da vas poseduje ili upravlja vašim životom. Takođe, može da označava i osećaj vezanosti i zarobljenosti u vezi.

Pojesti pauka – Sanjati da se vam se pauk nalazi u ustima ili da ste ga pojeli označava vašu kontrolu nad situacijom. Takav san takođe sugeriše na spremnost osobe da pokaže svoju dominantnost u vezi.

Sponzorisano:
Loading...