Sanovnik plakati – Šta znači sanjati plakanje?

Ljudske suze kriju mnoge tajne. One su način da otresemo tugu i izbacimo iz sebe misli i brige koje nas muče, ali one mogu biti i radosnice, suze koje navru kada nas neko lepo osećanje toliko obuzme i traži način da ispliva na površinu. Često suze dolaze i uz smeh od srca, te otuda i onaj poznati izraz ‘smejati se do suza’.

Međutim, nekad su suze i izraz besa i nemoći. U svakom slučaju, mada ih najčešće vezujemo za tužne trenutke, nisu sve suze loše.

Mnogi pisci i pesnici su suze koristili kao motiv u svojim delima. Čak i nauka kaže da suze ne treba zadržavati, jerone mogu doprineti poboljšanju, napretku i rasterećenju. I srećne i tužne trenutke nekada je potrebno oplakati; suze su svojevrsna karakteristika ljudskog bića, koje se vodi i razumom i emocijama.

Kultura i simbolika plača

Čin plakanja je, zapravo, različito tumačen širom sveta. Razne svetske kulture imaju sasvim različite sisteme vrednosti, kako u pogledu materijalnosti, pa tako i u pogledu ljudskih emocija, načina njihovog iskazivanja i ponašanja. Dok u zapadnom svetu plakanje često pogrešno tumačimo kao izraz slabosti, pa se tako često smatra da je sramota da muškarac plače, u nekim drugim kulturama se takvo ponašanje čak i ohrabruje. Uloga plakanja u ljudskom životu je mnogostruka; ono nije uvek prosta manifestacija nečijih istinskih emocija. Plakanje se glumi, oponaša, namerno izaziva.

Jedno od najraširenijih simboličkih značenja plakanja jeste ono koje smatra da je plakanje čin otpuštanja, osolobođenja od nekog tereta koji je osobu dugo mučio. Voda uopšteno, pa tako i ona koja dolazi u ljudskim suzama, najčešće se tumači kao simbol pročišćenja, obnavljanja; kada plačemo, to se doslovno tumači kao spiranje negativnih osećanja ili misli. Obično se smatra da suze odnose neku brigu, problem ili ‘prljavštinu’ iz prošlosti, bliske ili dalje.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati plakanje?

Plakanje u snu može da bude ekvivalent plakanju u stvarnosti. Možda u stvarnom životu osoba koja sanja ima brige ili misli koje ne može da razreši, ali ih se i dalje čvrsto drži.

Takođe, snovi u kojima plačemo često dolaze ljudima koji iz nekog razloga ne mogu ili ne žele da dozvole sebi da plaču u stvarnom životu; možda svesno ili nesvesno potiskuju neku tešku emociju i ne prihvataju je. Kada sanjamo da plačemo, to može da bude izvestan izraz tuge i nemoći koje osećamo u realnom životu, najčešće u vezi neke druge osobe ili situacije na koju ne možemo da utičemo.

Snovi o plakanju uglavnom upućuju na relanu potrebu osobe koja sanja da olakša teret koji nosi ili oni reflektuju oslobađanje od briga do kojeg je i realno došlo. Kada sanjamo, naši emocionalni odbrambeni mehanizmi nisu više u našoj nadležnosti, pa tako, plakali ili ne u stvarnosti, suze u snu mnogo lakše dolaze i pomažu da se oslobodimo tereta koji nas muči. Evo kako sanjarica tumači ovakve snove…

Neutešno plakanje – Ako osoba koja sanja da plače u snu ne dobija nikakvu podršku ili utehu za svoju tugu, odnosno niko se ne odaziva niti reaguje na njene suze, to može da ukazuje na ličnu bespomoćnost, teškoće i komplikacije u odnosu sa drugim ljudima. Ovakav san je refleksija realne frustracije zbog loše komunikacije sa drugim osobama. Takav san može da ukaže na to da bi osoba trebalo da poradi na svom govoru i načinu ophođenja sa drugim ljudima, kako bi njene reči bile saslušane i uzete u obzir.

Sanjati da neko drugi plače – Kada sanjamo da neka druga osoba u našem snu plače, to može da predstavlja projekciju naših sopstvenih osećanja na neku drugu osobu. Slično kao i kada sanjamo da sami plačemo u svom snu, ovakav san može da bude način osolobođenja od realnog pritiska. Sanjati drugu osobu da plače može da bude lakši način da se suočimo sa sopstvenim emocijama; ukoliko osoba generalno ima problema sa pokazivanjem sopstvenih osećanja, kako drugima, tako i sebi, videti drugu osobu da plače može da bude lakši način da se nosi sa situacijom.

Suze – Biti u snu u suzama znači da u životu osobe koja sanja dolazi do perioda isceljenja i oporavka od teških vremena ili situacija. Suze simbolizuju emocionalno isceljenje, duhovno pročišćenje i saosećanje. Ako sanjate da je neko drugi u suzama, to znači da bi trebalo da razmotrite kako se ophodite prema ljudima u svom okruženju. Videti suzu u snu je znak neke naučene životne lekcije, sticanja mudrosti i uopšte oplemenjenja u tom smislu.

Buđenje u suzama – Ukoliko se desi da se osoba probudi u suzama, bez obzira na to da li se seća sna koji je sanjala ili ne, to jasno ukazuje na postojanje određene traume ili emotivne poteškoće ili povrede u tom smislu, koju je osoba potisnula ili zapostavila. To uglavnom znači da je neki problem koji nas muči ostao nerazjašnjen, odnosno da nismo prihvatili neku negativnu situaciju ili iskustvo, sa kojima nam je teško da se nosimo. Takav razvoj situacije upućuje da je vreme da se suočimo sa problemom, da budemo otvoreniji i spremniji da prihvatimo određene promene.

Sponzorisano:
Loading...