Sanovnik porođaj – Šta znači sanjati porođaj?

U svim društvenim zajednicama širom sveta, od samih početaka organizovanja ljudskog života na planeti, porođaj i rođenje deteta smatrani su trenucima od najveće životne važnosti.

Sve što je vezano za porođaj u čovekovom životu je obojeno bezbrojnim verovanjima i sujeverjima i krcato kulturološkim i simboločkim značajem. Porođaj je sveti trenutak za svaku ljudsku zajednicu; on označava početak novog života i nadu za budućnost.

Porođaj je čin otelotvorenja nove životne energije, životnog i prirodnog ciklusa planete i ljudskog bića, simbol sreće, progresa i prokreacije. Porođaj je važan budućoj majci, naravno, ali i čitavom njenom okruženju.

Sa druge strane, porođaj predstavlja napor i crpi energiju, te nije čudo da je mnogo običaja u tradicionalnim verovanjima upravo namenjeno olakšavanju porođajnih muka i njegovom blaženom ishodu.

Simbolika porođaja

Porođaj je u svakom ljudskom društvu tretiran kao blažen trenutak. Setimo se samo nekih od najpoznatijih verovanja vezanih za trudnoću i porođaj, kao što su rođenje Isusa Hrista i motiv bezgrešnog začeća. Trudnoća se često percipira kao dar božanske sile, a sam porođaj se iščekuje sa velikom radošću.

Porođaj znači da je čovek u ovm svetu ostavio najveći i najvredniji trag, dete, odnosno potomstvo. Porođaj je blažen trenutak u životu svake buduće majke i njene porodice i dragih ljudi. Odvajkada su ustanovljeni čitavi rituali koji su namenjeni obezbeđivanju lagodnog porođaja, rođenju zdravog deteta, pa čak i željenom ishodu u smislu detetovog pola. Porođaj je trenutak u kome sve staje i jedino što je važno jeste da on protekne dobro i donese na svet jedan novi, maleni život.

S obzirom na izuzetan stvarni značaj porođaja za čitav ljudski rod, on ima veoma jasnu simboliku. Kao čin donošenja na svet novog života, porođaj je simbol stvaranja, napretka, prenošenja i čuvanja vrednosti i uopšte univerzalan simbol života i životne sile. U prenesenom značenju, porođaj može da označava i rađanje, stvaranje i ostvarivanje na nekom drugom planu.

Pojam porođaja i rađanja često se koristi da opiše pojavu ili stvaranje neke nove ideje, plana, velikog i važnog cilja. Kao čin stvaranja, obično ima pozitivnu konotaciju, mada može da bude povezan i sa simbolički negativnim stvarima; motiv porađanja zlih i tamnih sila takođe je zastupljen u ljudskim verovanjima, umetnosti i tradicijama.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati porođaj?

Simbolika snova o porođaju može da bude veoma snažna i da se poveže sa temama vezanim za razvoj ličnosti osobe koja sanja. Porođaj u snu može da simbolizuje upravo rođenje neke nove ideje ili početak novog životnog puta.

Može da označava i neku veliku životnu promenu ili ostvarenje cilja. U tom smislu, sam tok i način porađanja u snu mogu da ukažu osobi na to koliko zapravo energije u nešto ulaže i koliko je njen put ka određenom cilju otežan ili olakšan.

Sa druge strane, kada trudnica sanja o porođaju, to može da bude prosta refleksija njene lične podsvesne brige vezane za sam čin budućeg porođaja i dobrobit još nerođene bebe. Evo sada da vidimo kako sanjarica tumači ovakav san…

Videti porođaj – Bit prisutan na nečijem porođaju u snu, pogotovo ako on protiče u najboljem redu, jeste sećan predznak. Pošto porođaj simbolizuje napredak, sreću i stvaranje, ovakav san se često tumači kao nagoveštaj uspeha, pogotovo u materijalnom, finansijskom smislu. Videti porođaj u snu je i nagoveštaj sreće u emocionalnom smislu. Ako, na primer, mlada žena sanja da prisustvuje poroaju, to može značiti da će uskoro pronaći sopstvenu sreću, posebno u romantičnom kontekstu. Sa druge strane, ako mupakarac sanja da posmatra nečiji porođaj, to se tumači kao nagoveštaj finansijskog neuspeha i loše sreće, u profesionalnom i društvenom smislu.

Porađati se – Kada osoba sanja da se porađa, to obično označava rođenje neke nove ideje u realnom svetu. Takođe, takav san simbolizuje stvaranje novog životnog puta, sveže početke, promenu pristupa stvarima i generalno velika i pozitivna dešavanja. Alternativno, može da znači i da prepoznajete dete u sebi i potencijal za ličnim razvojem. Ukoliko osoba sanja da rađa blizance, to simbolizuje suprotstavljene ideje. Ukoliko je porođaj u snu prevremen, to simbolizuje da ste se našli u nekom projektu koji nije do kraja ispunjen ili da ste nespremni za nove planove, rad i ciljeve.

Roditi čudovišno dete – Snovi o rođenju čudovišnog deteta su veoma čest motiv i odražavaju naše svesne i nesvesne strahove. U najvećem broju slučajeva, takve snove sanjaju trudnice, u strahu za dobrobit svoje bebe, no oni ne impliciraju loš ishod porođaja, već samo projektuju strah. Ukoliko osoba koja sanja nije trudna i ne razmišlja o tome, rošenje čudovišnog deteta jeste refleksija straha vezanog za ishod nekog truda ili projekta. Takav san često simbolizuje nastojanje osobe da savlada prepreke u životu, na putu ličnog razvija i blagostanja.

Smrt na porođaju – Ovakvi snovi su izuzetno neprijatni i zastrašujući, za bilo kog snevača. Ukoliko u snu prisustvujete porođaju na kome majka umire, a dete preživljava, to simbolizuje kraj jedne životne faze i početak nečeg novog. To se posebno odnosi na lični raskid sa starim navikama i preduzimanje novih koraka na životnom putu. Ukoliko je dete mrtvorođeno, takav san simbolizuje strah i nesigurnost vezane za brigu o budućem detetu, kao i u vezi nekog projekta na kome osoba radi. To obično znači da osoba nije sigurna u svoje sposobnosti i da se oseća nespremnom za nove , nepoznate i velike životne odgovornosti.

Sponzorisano:
Loading...