Sanovnik reka – Šta znači sanjati reku?

Reka simbolizuje kretanje, moć, istrajnost i život. Voda koja je živa i koja se kreće jeste univerzalni simbol za pročišćenje, za napredak i promenu. Kao što poručuje stara latinska poslovica, u životu sve teče, a dva puta nećemo zakoračiti u istu reku. Reka je simbol stalne promene, lepote raznovrsnosti života i svih stvari koje nam sudbina donosi.

Reka predstavlja metaforu za vreme, za prošlost, sadašnjost i budućnost. Reka stalno teče, baš kao što vreme našeg postojanja neumitno prolazi. Ona nas podseća na to da život sa svojim tokom donosi i lepe i ružne stvari i da treba da prihvatimo sopstvenu sudbinu, kako bismo pronašli sopstveni spokoj.

Reka simbolizuje pročišćenje, isceljenje i podmlađivanje. Ona je univerzalni simbol života i veoma čest motiv u raznim vidovima ljudskog iskazivanja. Često se nalazi u mitovima o postanju, kao jedan od izvora života ili kao pokretačka sila.

Takođe, simbolika reke uključuje i verovanja u magijska bića koja borave na rečnom dnu, običaje vezane za samu vodu iz reke, rečno izvorište i tako dalje. Ljudi podižu sopstvena naselja na obalama reka, jer one donose hranu i vodu, odnosno sam život i blagostanje.

Sanovnik sanjarica tumačenje sna – Šta znači sanjati reku?

Pojava reka u snovima može da nosi razna značenja, u zavisnosti na koji način se reka pojavljuje u snu i kako je snevač doživljava. Često se tumači kao simbol nekog perioda u životu ili predznak dešavanja, zavisno od načina na koji se reka kreće, na primer. Reka u snu može da upućuje na menjanje pravaca u životu, na postojanje prepreke ka ciljevima, ali i na plovidbu kroz život, odnosno lagodan put.

Nekada može da označava i prepuštanje životnoj struji, u pozitivnom i negativnom smislu. Može da znači da je osoba opuštena i da uživa u životu, ali i da se prepušta volji drugih ili određenim okolnostima.

Čista reka – kada osoba u snu vidi bistru reku, koja teče mirno, to je predznak perioda spokoja i blagostanja. Može da reflektuje i bistrinu nečijih misli, period duhovnog pročišćenja, mira, napretka i čistote duše. Čista reka jeste refleksija osećaja ličnog zadovoljstva, blaženosti i bezbrižnosti.

Mutna reka – Prljava voda i zamućena reka nekada se ne tumače kao dobar znak. Takva reka u snu predskazuje period nevolja i briga ili reflektuje takve okolnosti u stvarnosti. San o mutnoj reci takođe simbolički upućuje osobu koja sanja na neprijatne misli ili brige koje osoba na javi potiskuje ili kojih još uvek nije svesna.

Prelaziti reku – Prelaziti reku u snu može da znači prevazilaženje strahova i briga koje osobu muče u stvarnosti, a može da znači i uspešno savladavanje prepreka. Takođe, može da ilustruje i prepreku koja postoji u stvarnosti, te koju snevač još nije prebrodio. Prelazak reke u snu označava i prelazak u novu životnu fazu u životu, napuštanje starih navika i okretanje nove stranice na bilo kom polju života.

Plivati u reci – Snovi o plivanju u reci se tumače zavisno od načina na koji se to dešava. Ako osoba u snu sa lakoćom pliva u reci, to znači da se uspešno kreće kroz život, da napreduje i ide ka svom cilju. Ako pliva sa opterećenjem, to znači da se osoba u stvarnosti ili podsvesno bori sa sopstvenim emocijama ili da joj predstoji veliki trud da bi ostvarila neki cilj.

Sponzorisano:
Loading...