Sanovnik sneg – Šta znači sanjati sneg?

Postoji izvesna magija u snežnim pahuljama, kojoj teško odolevaju i oni najosetljiviji na zimu i hladnoću. Čarobni kristali leda, čipkane dekoracije najneverovatnijih šara i oblika, svetlucavo inje, odsjaj uličnih svetiljki po snežnom pokravaču, svi ti trenuci čine da uronimo u neku novu, začaranu dimenziju.

Sneg, kao prirodna pojava, ima mnoga značenja za ljudsko društvo i civilizaciju. Smena sezona i zimski snegovi su važan element životnog ciklusa, kojima se i ljudi prilagođavaju.

Sneg je u ljudskoj kulturi percipiran na razne načine, a kao i druge vremenske pojave, često objašnjavan na magijske i tajanstvene načine; čovek je od samih početaka civilizacije i prvih ljudskih naselja imao potrebu da neumitne prirodne pojave objasni putem posredstva delovanja tajanstvenih, moćnih i božanskih sila.

Snežna čarolija

Simbolika snega je raznolika. Kao što je slučaj sa drugim prirodnim pojavama, sneg se u čovekovoj istoriji, kulturi i tradiciji odavno smatrao nečim istovremeno opasnim, moćnim i strašnim, ali i prelepim i opčinjavajućim. Debeo, svetlucavi snežni pokrivač simbol je spokoja, baš kao što čitava vegetacija i živi svet tokom zime spavaju, prekriveni belim pokrivačem. Sa druge strane, snežna oluja je nešto preteće i opasno, nešto u čemu je čovek često video dejstvo skrivenih sila i koje je uvek nastojao da odobrovolji. Tradicionalno, sneg je simbol konačnog dolaska zime i kraja sezone rasta i napretka.

Kako se sneg najčešće povezuje sa odumiranjem živog sveta u prirodi, odnosno zimskim snom, tako je simbolički često povezivan sa pojmom smrti i teških vremena, u tradicionalnim verovanjima mnogih naroda širom planete. Prirodni ciklus je naučio ljude da tokom meseci koji prethode zimi prikupe hranu i ostale zalihe za dugu i hladnu zimu. Snegove i dužinu ili snagu zime, narodne tradicije su uvek povezivale sa dejstvom onostranog, a kao posledicu ili zaslugu sopstvenog delanja. Jasna simbolika vezana za sneg i smrt može da se iščita iz istočnjačke tradicije nošenja bele boje, boje snega, kao simbola smrti i žaljenja.

Sa druge strane, kristalno beli sneg se često može naći kao simbol čistote, savršenstva i nevinosti, najlešće kao pesnički i književni simbol. Slično tome, sneg se takođe percipira i kao simbol mira, spokoja i lepote. Same snežne pahuljice, savršenstvo prirodnog dizajna, takođe se povezuju sa stvaranjem, kreativnošću i perfekcijom.

Sanovnik sneg – Šta znači sanjati sneg?

Sneg u snovima može imati mnogostruka značenja, u zavisnosti od toga kako ga u samom snu doživljavamo, u kom kontekstu se nalazi i kakve emocije budi kod snevača. Zato ga sanjarica odnosno sanovnik može tumačiti na više načina.

U suštini, najsnažniji prirodni fenomeni, odnosno simboli, kao što su vatra, voda, kiša, sneg i slično, obično se mogu povezati sa ljudskim emocijama, kao njihova refleksija u snu. Tako sneg u snovima može da upućuje na emocionalnu hladnoću i usamljenost u realnom životu, na osećaj udaljenosti i otuđenosti od nekoga ili nečega.

Sa druge strane, čistota i belina snega u snu mogu da ukazuju na period duhovnog i emotivnog pročišćenja, posebno ako je vreme u snu vedro i sunčano. Takvi snovi takođe mogu da upućuju na dolazak emotivnog isceljenja, konačnog izlaska iz faze tugovanja ili uopšteno raščlanjivanja i sređivanja sopstvenih misli i emocija u stvarnom životu.

Sneg koji pada – Ako sanjate da posmatrate sneg koji pada, to može da upućuje na period pročišćenja, odnosno novi početak; sneg koji mirno pada simbolizuje nove perspektive, obnovu i promenu u pozitivnom smislu. U tom smislu, snovi o snegu označavaju duhovni i unutrašnji mir i spokojstvo.

Snežne pahulje – Snovi o snežnim pahuljama simbolizuju savršenstvo i čistotu. Ukoliko u snu vidimo snežnu pahulju ili pahulje, to je simbol naše jedinstvenosti i individualizma.

Sneško Belić – Videti Sneška Belića u snu simbolizuje otuđenost i emotivno zatvaranje, odnosno emocionalnu hladnoću. Ovakav san može da ukaže na to da ste prema nekome ili nečemu previše hladni, rezervisani ili bezosećajni. Alternativno tumačenje sna o Snešku jeste da je on simbol veselja, vremena provedenog sa drugima, uopšteno porodične idile, prijateljstva i prazničnih okupljanja.

Snežna kugla – Kugla sa snežnim pahuljama u snu simbolizuje želju osobe koja sanja da pronađe sopstveni spokoj i mir. Takođe, može da ukaže i na nesvesnu čežnju osobe za nekim ili nečime iz prošlosti. Obratite pažnju na scenu koja se nalazi u samoj staklenoj kugli; ona može bliže da objasni vaš san. Ako sanjate da se sami nalazite u snežnoj kugli, to je znak da se u životu ili nekoj situaciji osećate zarobljeno ili da previše emocija zadržavate u sebi.

Igranje u snegu – Snovi u kojima se snevač igra u snegu mogu da sugerišu da toj osobi zapravo treba određeno vreme za zabavu i opuštanje, odnosno da oni nedostaju u pravom životu. Takođe, igranje u snegu u snu može da znači da su pred vama dobre mogućnosti i prilike koje treba iskoristiti; u suprotnom, propustićete ih ili će one nestati.

Pronaći nešto u snegu – Sanjati da ste nešto pronašli u snegu znači da istražujete i razvijate svoj unutrašnji potencijal, veštine, talente i sposobnosti. To može da znači da ste otkrili neki skriveni talenat, kojeg do sada niste bili svesni. Sa druge strane, ukoliko nešto pronađemo u snegu u snu, to može da referiše na potrebu da u realnom životu nekome nešto oprostimo. Razmislite o tome ššta ste pronašli u snegu; predmet može da ukaže na bliže značenje takvog sna.

Sponzorisano:
Loading...