Sanovnik vatra – Šta znači sanjati vatru?

Vatra je jedan od najprisutnijih i najsnažnijih simbola u ljudskoj kulturi. Otkriće vatre je bio jedan od presudnih trenutaka u napretku ljudskih civilizacija, pa tako gotovo svi religijski i tradicionalni sistemi verovanja na čitavoj zemaljskoj kugli imaju svoju verziju priče, mita ili legende o otkriću vatre. Poznati starogrčki mit o Prometeju, koji je ukrao vatru od bogova, samo je jedna od takvih priča.

Uglavnom, vatra se uvek povezuje sa nečim božanskim, divnim i opasnim. Vatra je simbol moći, ona je uništiteljska i stvaralačka sila, istovremeno.

Najveći prirodni fenomeni za čoveka uvek imaju dvojako značenje. Vatra izaziva divkjenje, obožavanje i opčinjenost, ali i strah i užas. Simbolika vatre je široka, fascinantna i veoma važna ljudskim bićima.

Magija plamenova

Vatra ima mnogo simboličkih značenja, ali se univerzalno smatra moćnom, prelepom, izuzetno važnom i opasnom, u isto vreme. Vatra greje, ali i peče i njome nije lako upravljati. Često vatra ima magijska značenja i vezuje se za moć opsenarstva i predviđanja.

Neki sistemi verovanja se oslanjaju na ‘čitanje’ budućnosti ili tumačenje događaja iz razigranih plamenova. Vatra je razarajuća i stvaralačka sila, u realnom i simboličkom smislu. Često ćemo čuti brojne metafore vezane za vatru i različite izraze. Kada kažemo da se neko 0igra vatrom’, to znači da rizikuje i upliće se u stvari potencijalno opasne za tu osobu. Takođe, često kažemo da čovek ima plamen u srcu ili duši, misleći na njegov životni žar, na strast, motivaciju i vedrinu u životu.

Vatra se poistovećuje sa simbolikom živosti i ljubavi. Gorući žar zaljubljenog srca smatra se možda najsnažnijim pokretačem ljudskog bića. Vatrene osobe su ljudi koji veruju u fatalno, čija je ljubavna strast neverovatno snažna ili čija je goruća želja za nečime jaka i inspirišuća.

Takođe, u tom smislu se tumači i žar u pogledu nečije snažne volje, harizme i motivacije za rad na nečemu i ambiciji ka ostvarenju određenog cilja. Vatra je u tom smislu simbol stvaranja, pokretanja, napretka i uspeha. Bez vatre u srcu, nijedan čovek neće daleko stići. Kao simbol, vatra često ima i seksualnu konotaciju, povezana sa vrelinom dodira ljubavnika i strastvenog žara, te snage njihove i fizičke i emotivne privlačnosti.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati vatru?

Vatra u snu može da znači mnogo toga. Ona je snažan simbol vezan za stravarnje, ali i uništenje. Zavisno od konteksta, vatra u snu simbolizuje strast, požudu, prostvetljenje, pročišćenje, transformaciju, destrukciju i tako dalje. Uvek je povezana sa snažnim emocijama, bilo pozitivnim, bilo negativnim. Videti vatru u snu može da bude refleksija u stvarnosti (ne)iskazanih burnih osećanja, kao što su izrazita žudnja za nekim ili nečim, kao i bes. Vatra u snu simbolizuje i nečije duhovno pročišćenje, transformaciju ličnosti i novi početak.

Takođe, može da označava i nečiju kreativni energiju, motivaciju i ambiciju. Sa druge strane, vatra u snu može da znači i da se osoba koja sanja u stvarnosti upušta u rizične i opasne stvari. Evo kako sanjarica tumači ovaj san…

Požar – Sanjati požar simbol je transformacije i promene. Ono što je izgorelo predstavlja stvari koje treba da ostavimo iza sebe i okrenemo se novoj životnoj fazi. Ako sanjama da gori naša kuća, to može da simbolizuje neku životnu promenu, ali i našu nespremnost ili odupiranje novim počecima.

Goreti – Ako osoba sanja da gori ili da se opekla vatrom, simbolizuje njen neobuzdan temperament, odnosno da osoba ne kontrološe dovoljno svoj temperament. Takav san može da označava i pročišćenje u duhovnom, emocionalnom ili mentalnom smislu, posebno ako je osoba doslovno zapaljena. Alternativno, takvi snovi mogu da budu refleksija neke izuzetno snažne emocije od koje osoba izgara iznutra i koja je uznemirava u stvarnom životu, bilo da je u pitanju pozitivna ili negativna emocija.

Upravljati vatrom – Kada osoba sanja da može da na neki način kontroliše vatru to označava njenu kontrolu nad emocijama, posebno kada je reč o osećanju besa. To znčai da je osoba u stanju da pronađe izvesnu ravnotežu i upravlja sopstvenim osećanjem besa. Ukoliko osoba u snu može da stvori vatru sopstvenim rukama, to je simbol potisnutog besa ili realne poteškoće da se osoba izrazi, te njene skolonosti ka preterano burnim reakcijama.

Zapaliti nešto – Kada sanjamo da smo nešto zapalili ili spalili, to znači da smo na putu da prebrodimo prepreke u životu. Ukoliko sanjamo da smo zapalili sami sebe, to simbolizuje veliki stres koji trpimo u stvarnom životu, odnosno da želimo da potisnemo ili uništimo aspekt sopstvene ličnosti koji nam se ne dopada.

Sponzorisano:
Loading...