Sanovnik venčanica – Šta znači sanjati venčanicu?

Venčanice i nevestinjska oprema svakako su neki od najvažnijih odevnih i ritualnih predmeta u ljudskoj kulturi. Venčanica nije važna samo budućoj mladi, nego i čitavoj zajednici i grupi ljudi koja učestvuje u svadbenom ritualu. Širom sveta, venčanice su udešavane i oblikovane na poseban način.

Danas, luksuzna zapadnjačka venčanja podrazumevaju skupocene talase svile, satena, tafta, optočene kristalima i biserima. Trend bele zapadnjačke venčanice potiče iz šesneastog veka i venčanja škotske kraljice Meri, pošto je to bila njena omiljena boja; do tada mlade su nosile najrazličitije boje i ukrase na svojoj odeći za venčanje. Ono što je bilo bitno jeste da je venčanica bila raskošna, bogata i ukrašena.

Magija venčanice

Pored klasične bele venčanice kakva je popularna u društvima Zapadnog sveta, širom planete se venčanice veoma razlikuju. Svaka zajednica i ljudska kultura imaju poseban oblik tradicionalne nevestinjske opreme. Ono što je bitno u simboličkom smislu, vezano za venčanicu i elemente koji uz nju idu, jeste njen tradicionalni značaj. Venčanica je uvek materijalna forma kulture i baštine sredine u kojoj se par venčava.

U našoj narodnoj tradiciji, poseban je akcenat stavljen na nevestinjski veo, na ukrase na samoj venčanici, na druge elemente koja mlada nosi i tako dalje. Magijska moć venčanice je nesumnjiva; sve na njoj ima svrhu da sačuva nevestu od zlih sila, da obezbedi srećan brak, zdravlje, decu i lepu budućnost za mladence.

U drugim krajevima sveta, boja i izgled venčanice variraju u odnosu na tamošnje običaje i verovanja. Tako, na primer, u kineskoj tradiciji mlada nosi crvenu venčanicu. Crvena boja je u kulturama Dalekog Istoka boja koja donosi sreću, dok je bela boja izraz žalosti, suprotno običajima u Zapadnom setu. Zbog toga je i venčanica raskošne crvene boje.

No, bez obzira na boju, materijale ili ukrase koji se nalaze na venčanici, takva posebna haljina, koja se nosi samo jednom u životu, uvek je namenjena dobroj sreći i simbolizuje prosperitet i svetlu budućnost. Venčanica je izraz statusa, imućstva, tradicije i kulture iz koje potiče. Sujeverja vezana za venčanicu i njenu čarobnu moć su brojna.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati venčanicu?

Venčanica u snovima se uglavnom povezuje sa osećanjima osobe koja sanja vezanim za odnos prema braku, vezi, prijateljstvu i generalno želji ili spremnosti za posevećivanjem nečemu ili nekome.

U najočiglednijoj interpretaciji, venčanica u snu upućuje direktno na doživljaj sopstvenog budućeg venčanja ili braka. Videti venčanicu u snu može da bude refleksija emocionalnog vezivanja osobe koja sanja za neku drugu osobu ili uspostavljanje nekih navika.

U zavisnosti od toga na koji je način venčanica viđena u snu, zavisi i tumačenje konkretnog sna. U nastavku sanjarica tumači ovakvu vrstu snova za vas.

Kupovina venčanice – Ukoliko osoba koja sanja u snu traži, isprobava i kupuje venčanicu, takav san upučuje na njeno preispitivanje i procenjivanje vezano za vezu u kojoj se nalazi.

Prekrajanje venčanice – Snovi o venčanici koja nikako ne odgovara osobi koja je nosi u snu mogu da ukažu na razne aspekte njenog odnosa prema prepuštanju konkretnoj vezi ili drugim stvarima u životu. Ukoliko sanjate da prekrajate venčanici, to može da reflektuje trud i pripreme koje ste uložili u posvećivanje vašoj vezi. Značenje može da varira u odnosu na to da li je venčanica prekrojena pre samog venčanja u snu ili je morate srediti u toku samog venčanja.

Previše velika venčanica – Ukoliko sanjate da imate preveliku venčanicu, to može da znači da samo venčanje možda nije pravi izbor za vas. U slučaju da je u snu više venčanica i sve su vam velike, to može ukazivati da je venčanje možda bolji izbor za drugu osobu, onu kojoj venčanica odgovara.

Previše mala venčanica – Ukoliko je venčanica u snu previše mala, to može da ukazuje da generalno previše truda ulažete u sopstveni izgled i pojavu. Sa druge strane, ukoliko je venčanica previše tesna, ali možete na neki način da je popustite tako da pasuje, to može da označava vašu spremnost da se nečemu posvetite i dostignete željeni cilj.

Uništena venčanica – Snovi o uništenoj venčanici simbolizuju strahove i potencijalne probleme vezane za posvećivanje nečemu, braku i drugoj osobi u najužem smislu tumačenja. Takođe, može da ukazuje na neke prošle situacije ili komplikacije koje su dovele do nesavršenog venčanja. Uprljana venčanica može da znači da postoje neke neželjene lične sumnje koje mogu da utiču na buduće venčanje i odluku o njemu. U slučaju da sanjate da je neko drugi upropastio ili isprljao vašu venčanicu, to može da upućuje na buduće probleme vezane za životne odluke. Takav san može da uputi na to da se neko drugi meša u vaš život i narušava vašu ličnu harmoniju.

Crna venčanica – Crna venčanica u snu upućuje na prislilnu prinudu da osoba koja sanja donese neku važnu životnu odluku. To može da znači da se nalazite pod pritiskom da dolučite da se doživotno prepustite partneru ili nekoj drugoj promeni. Crna venčanica u snu simbolizuje konačne izbore i promene, na koje vas neko forsira ili sami o njima razmišljate.

Venčanica van venčanja – Ukoliko osoba sanja da nosi venčanicu u nekom drugom kontekstu, a ne na svadbi, to upućuje na njeno visoko mišljenje o sebi. San reflektuje verovanje osobe da zaslužuje da bude obožavana i cenjena, kao i njenu potrebu da bude u centru pažnje.

Sponzorisano:
Loading...