Sanovnik voz – Šta znači sanjati voz?

Od kada je prva železnica na svetu puštena u pogon, vozovi su korišćeni kao važan simbolički element u literaturi, muzici, poeziji i drugim oblicima čovekovog umetničkog izražavanja.

Nešto u vozovima budi posebna osećanja kod ljudi, i to je činilo i u vremenima kada su vozovi bili poslednji krik industrijalizacije, pa i u modernim vremenima, kada vozovi više nisu čudo trasnportne industrije. Nešto u vozovima budi tu određenu notu sete i romantike kod ljudi, pa nije ni čudo da su ih mnogi klasični pisci, poete i umetnici koristili kao važan motiv u svojim delima.

Setimo se samo presudnog momenta u Tolstojevoj „Ani Karenjini“, pa čuvenog „Ubistva u Orijent Ekspresu“ i tako dalje. Magija transibirske železnice i luksuznih ruskih vozova i dalje inspiriše i budi romantične maštarije o dalekim putevima i nepreglednim prostranstvima.

Čarolija vozova

Vozovima se putuje sporije nego drugim transportnim sredstvima. Tako su vozovi mnogo više od običnog vozila, oni su mesto susreta, poznanstava, raznoraznig intrigantnih zbivanja sanjarenja i tako dalje. Vozovi, logično, simbolizuju putovanje, ali ono na kome nas očekuju brojne dogodovštine. Često čujemo izraz da je nekome „prošao voz“, u smislu da je propustio nešto važno u svom životu. Voz i pruga često su simbolička ilustracija ljudskog života; baš kao što voz putuje po šinama, tako i čovek gazi po svom životnom putu. I u samom vozu je čovek na putu. Voz može da se istražuju, u njemu se može obitavati duže vremena na dugom putovanju, te sve to zajedno čini voz jednom pokretnom kućom i čarobnim mestom.

Voz može da simbolizuje i pokretačku silu koja upravlja čovekovim životom. Mi ne kontrolišemo voz, izuzev ako to nije naše zanimanje. Znamo kuda voz ide, ali ga ne vozimo. U tom smislu, voz je simbol spoljašnje sile koja utiče na naš život. Mi kroz sopstveni život putujemo. Pošto je voz jedno od prvih većih masovnih transportnih sredstava, tako je vrlo lako pronašao simboličku analogiju sa putovanjem na kome se svako ljudsko biće nalazi. Vozovi u čovekovoj mašti mogu putovati kroz prostor, vreme i druge dimenzije, pre nego bilo koje drugo vozilo. Vozovi su delo ljudskih ruku, a opet ostaju podjednako tajanstveni i magični.

Tumačenje sna – Šta znači sanjati voz?

Voz u snu uglavnom može da se protumači kao simbol vezan za postojanje ili nepostojanje kontrole nad sopstvenim životom. Tumačenje sna, naravno, zavisi od toga kako je voz višen u tom snu. Vozovi u snovima simbolizuju kako kontrolu nad sopstvenim životom, tako i kontrolu nad dešavanjima u okruženju i kontrolu nad drugim osobama.

Takođe, snovi o vozu mogu da budu refleksija načina na koji osoba pristupa stvarima u stvarnom životu. Voz je univerzalni predznak putovanja i napredovanja kroz život. Evo kako sanjarica može protumačiti neke od najčešćih snova u kojima se pojavljuje voz.

Voz u pokretu – Videti u snu voz ili druga vozila koja se kreću na uobičajen način predznak se nekog skorašnjeg putovanja koje očekuje osobu koja sanja. Ukoliko je voz u pokretu i izvan kontrole, to znači da nešto upravlja moćima osobe koja sanja. Brzina voza može da predstavlja odnos prema problemima u stvarnom životu i da nagovesti da će oni biti rešeni. Ako osoba sanja da konstantno propušta voz koji prebrzo odlazi, to može biti refleksija njenih pokušaja da ostvari neki životni cilj.

Biti u vozu – Snovi o putovanju vozom obično su povezani sa životnim putovanjem, a najbliže se mogu povezati sa putovanjem u emotivnom smislu. Oni mogu da označavaju potragu za srodnom dušom i romantičnu vezu. Takođe, snovi o putovanju vozom koji se kreće normalnom brzinom, mogu da označavaju lični progres i uopšte životna napredak na raznim poljima. Ako voz u kome se snevač nalazi ide prebrzo, to može da ukazuje na to da bi u stvarnom životu trebalo malo da uspori i bude skromniji, da bi na pravi način ostvario svoje želje. Ako se voz kreće van šina, to može da znači da vas ljudi u okruženju vide drugačije nego što vi jeste ili želite da vas doživljavaju.

Voziti voz – Ukoliko osoba sanja da upravlja vozom, to može da upućuje na to da osoba treba da uspostavi iše kontrole nad sopstvenim odlukama u životu, posebno onim vezanim za njene emocije. Alternativno, san u kome osoba upravlja vozom može da znači da u stvarnom životu previše kontroliše druge ljude i utiče na njhijove izbore i odluke.

Propustiti voz – Kada osoba sanja da je propustila voz ili da ga konstantno propušta simbolizuje propuštene mogućnosti. Takođe, ovakvi snovi mogu da ukažu na to da je osobe loše pripremljena za novu životnu fazu. San o propuštanju voza može da znači i da osoba zapostavlja ili odugovlači stvari koje je već trebalo da budu završene.

Voz u sudaru – Snovi u kome se osoba koja sanja našla u sudaru vozova ili je voz kojim se vozi doživeo sudar simbolizuju haos i destrukciju.  Takav san sugeriše da se stvari na vašem životnom putu ne odvijaju po planu i da gubite samopouzdanje i sumnjate u sopstvenu sposobnost da u nečemu uspete. Ako se voz u snu sudario sa automobilom, to konkretno simbolizuje unutrašnji konflikt između nečijeg sistema verovanja i realnih životnih ciljeva. Takođe može da znači da vas neko forsira da ostvarite ciljeve za kojima i nemate tako snažnu želju.

Sponzorisano:
Loading...